Ziba – plava zvjezdica

priča o rođenju i životu male zvijezde

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Ziba i Andromeda

Posted by Tatjana Travanj - 18 - 2011 Isključi komentare

Iako su svemirska tijela dugovječna u usporedbi s čovjekovim  vijekom, i ona imaju svoj kraj pa i sudbine kojima često ne mogu  izbjeći. U trećem dijelu »Ziba i Andromeda« autorica dovodi Zibu  u veliku opasnost. Asteroid koji je izišao iz svoje putanje golemom  brzinom juri prema Zibinu zviježđu. Procjenjuje se da će od njegova  zamaha sva manja svemirska tijela promijeniti svoju putanju.

Tako se pretpostavlja da će i Ziba biti odbačena u drugu galaksiju,  ako se već ne dogodi ono najgore, da se asteroid zabije u nju. Na  temelju ovako postavljene konstrukcije, autorica s jedne strane gradi  napetost kod čitatelja u iščekivanju što će se dogoditi sa Zibom, a  istovremeno upotpunjuje lirsko tkivo priče emocijama koje se rađaju  između nebeskih tijela poput ljubavi, povjerenja, požrtvovnosti, tuge,  suosjećanja, razumijevanja, zahvalnosti itd. Ziba se svojim ponašanjem  razotkriva kao ozbiljna, savjesna osoba koja dostojanstveno prihvaća  svoj životni usud. Odlazak u drugo zviježđe nije ju promijenio, ona i  dalje svojim smijehom širi ljepotu i prijateljstvo Svemirom. Lirskim  završetkom autorica smiruje prethodno stvorenu napetost u iščekivanju  prolaska asteroida i posljedica koje će ostaviti za sobom.

Priče o maloj plavičastoj zvijezdi Zibi možda ne će oduševiti  ljubitelje uzbudljivih i čudesnih zbivanja klasične bajke ili ljubitelje  znanstveno-fantastičnih priča u kojima se svemirskim akcijama krče  putovi budućim izumiteljima tehničkih dostignuća, ali će sasvim  sigurno oduševiti one koji u fantastičnom i poetskom zapravo traže  stvarnost i odgovore na bitna egzistencijalna pitanja.

prof. Dubravka Težak

Comments are closed.