Ziba – plava zvjezdica

priča o rođenju i životu male zvijezde

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Ziba i Raf

Posted by Tatjana Travanj - 18 - 2011 Isključi komentare

Poetična i maštovita priča »Ziba« Tatjane Kadoić Grmuša dobila je nastavak u dva dijela »Ziba i Raf« i »Ziba i Andromeda«

U drugom dijelu »Ziba i Raf« plavičasta zvjezdica Ziba koja svojim smijehom i vrtnjom uveseljava Svemir i njegove stanovnike počinje se zanimati za ljude. Kakvi su? Koliko žive? Mogućnost kontakta s njima? Odgovori na ta pitanja kompleksni su i filozofski obojeni.

U dijalogu s mudrom Sjevernjačom Ziba saznaje da ljudi, dok su djeca, sjaje i trepću baš kao i zvijezde, a kad odrastu, sjaj spreme i nose u sebi pa se samo iz ljudskih očiju može vidjeti tko kako sjaji. Ta podvojenost svijeta djece i odraslih, kada djeca s odrastanjem gube nešto bitno što su imala, podsjeća na barrievske maštovite i exuperyjevske poetske obračune sa svijetom odraslih.

Tatjana Kadoić Grmuša ovom pričom osuđuje svijet lažne ozbiljnosti, svijet u kojemu ljudi nemaju vremena za sebe i za svoje bližnje, svijet u kojemu čovjek uvijek žuri ne znajući zapravo što traži: bojeći se da neće sve dospjeti probati, okusiti, doživjeti…i stalno žele biti negdje drugdje, netko drugi… Ljupka Ziba svojim propitivanjima malim čitateljima otvara oči i ukazuje na prave vrijednosti i smisao života. Napetosti djela pridonosi priča o astronomu Rafu na Zemlji koju autorica vodi paralelno sa Zibinim zgodama u Svemiru. Raf je među ljudima nositelj onih plemenitih istraživačkih nagona što mogu dovesti do značajnih otkrića. Uporan i požrtvovan, uspijeva, usprkos svim sumnjama i obeshrabrenjima ostalih kolega astronoma, uspostaviti kontakt sa Zibom i dokazati postojanje zvuka u Svemiru.

prof. Dubravka Težak

Comments are closed.