Ziba – plava zvjezdica

priča o rođenju i životu male zvijezde

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Alegorijska priča o tek rođenoj zvijezdi koja postaje miljenicom Mliječne staze. Vrlo je neobična – kristalno plavog sjaja te vedrog, gromkog i zaraznog smijeha. Kad joj Sjevernjača objasni da su zvijezde izuzetno važne svemiru i ljudima, mala se Ziba silno želi negdje ogledati.

Sjevernjača pak, kao iskusna zvijezda vodilja, odgađa joj odgovoriti kakav je njezin sjaj. Sa željom da je ne povrijedi bira vrijeme i način kako joj reći da je suviše mala i da nikada neće sa velikih udaljenosti biti vidljiva prostim okom. Kad joj jedan sasvim običan meteor priopći istinu, Svemir utihne jer se Ziba ražalosti i prestane smijati. S obzirom da su je jako zavoljeli, sva svemirska tijela stanu razmišljati kako da je razvesele. Sjevernjača ima plan koji će pomoći da se Ziba ogleda…

Ovo je prva priča iz trilogije o Zibi i moja prva priča za djecu i mlade (koju smiju slušati i odrasli). Pišem slušati jer je obrađena u audio formatu, u stilu radio drame. I ovaj put velika zasluga i hvala ide briljantnoj ekipi: Dubravku Sidoru (svi muški likovi), Gordani Kovačić (svi ženski likovi) i Nikolini Ćulum (tonska obrada i efekti).

Ziba je «rođena» u Vignju na Pelješcu, pitoresknom mjestu koje jednostavno vabi za drukčijim načinom razmišljanja i življenja. Bilo je pitanje trenutka kad će se moja kreativna energija (dobrano osvježena Pelješkom arijom i nezagađenim nebom) doslovce sliti na papir: jer doista – Ziba je ispisana u dahu. Povrh kuće (u kojoj je pisana) Mliječna se staza gotovo «naslanja» na krov i zvijezde se mogu «dohvatiti» rukom.

U obitelji smo često promatrali zvijezde i golim okom i teleskopom. Promatrajući nebo ovog ljeta, sjetila sam se da sam već kao dijete, s nepunih 7 godina, znala odrediti Sjevernjaču pomoću Velikog medvjeda.

I sjetila sam se čemu još zvijezde i svemir služe!?