Ziba – plava zvjezdica

priča o rođenju i životu male zvijezde

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter

Antoine de Saint Exupery

Mali Princ - naslovnicaKnjiga za djecu koju bih svakako preporučila svim odraslima koji se sjećaju da su jednom bili djeca. Knjiga od 17 kratkih poglavlja u kojoj se u svakom poglavlju pojavljuje poruka koju nikako ne smijemo zanemariti. To je poruka jednostavne dječje logike koju odrasli ili kompliciraju ili ostave nedorečenom ili joj ne znaju pravi smisao. Mali princ uči nas (ili podsjeća) da trebamo biti odgovorni za stvari koje imamo, osjetiti ljepotu s jednom jedinom ružom i gledati samo srcem. ..

Mali princ klasik je dječje književnosti, nakon Biblije i Kurana najprevođenija knjiga na svijetu.

Obavezna lektira u 8. razredu.

Bilješka o piscu:

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry rođen je u Lyonu, 29. lipnja 1900. godine.

Ne uspijeva se upisati na Pomorsku akademiju te 1920. godine upisuje Akademiju lijepih umjetnosti. Godine 1921. pridružuje se francuskom zrakoplovstvu kao aviomehaničar. Nakon vojske Antoine postaje jedan od pionira zračne pošte, sudjelujući u uspostavljanju linija prema Africi i, nešto kasnije, Južnoj Americi. Godine 1934. i 1935. radi kao reporter za francuske novine Paris Soir i putuje u Rusiju i Španjolsku.

Početkom Drugog svjetskog rata, unatoč godinama, prijavljuje se u ratno zrakoplovstvo te sudjeluje u sukobu s Njemačkom. Nakon francuskog poraza 1940. godine odlazi u New York, gdje prvo objavljuje knjigu „Ratni pilot“ u kojoj opisuje doživljaj mehanizirano modernog rata, a zatim i svoj najpoznatiji roman – „Malog princa“.

Krajem lipnja 1944. godine krenuo je s Korzike na izviđački let prema tada još okupiranoj Francuskoj s kojeg se nikada nije vratio, a tek u svibnju 2000. godine izronjeni su kod podvodne špilje Cosquer u blizini Marseillesa ostaci aviona koji po tipu odgovaraju avionu u kojem je Saint-Exupéry krenuo na posljednji let.

Ostala djela: “ Pošta za jug“, „Noćni let“,“ Zemlja ljudi“, „Ratni pilot“, „Tvrđava” .

poslušajte dio knjige

Likovi u Malom princu:

Mali princ: Ana Vučak, glumica Kazališta Svarog;

Autor, pilot: Dubravko Sidor, spiker Hrvatskog radija i glumac Kazališta Svarog;

Ruža, cvijet, lisica, zmija: Martina Čvek, glumica Kazališta Svarog;

Kralj, razmetljivac, pijanac, poslovni čovjek, čovjek koji pali i gasi svjetiljku, geograf, skretničar, trgovac: Tomislav Šikić, spiker Hrvatskog radija i glumac Kazališta Svarog.

INTEGRALNA VERZIJA..

2 CD-a u trajanju 100 minuta

cijena: 130,00 kuna